“Ghost Kitchen / Dark Kitchen” Tam Olarak Nedir?

Kübra Odabaş Taşlı
3 min readMay 9, 2020

Öncelikle yazıda bazı kısa kodlar kullanacağım:

C.Ö: Covid’ten önce

C.D: Covid döneminde

C.S: Covid sonrasında

Başlayabiliriz;

Sanal mutfak, karanlık mutfak, hayalet mutfak.. ne demek istediğiniz sizlere kalmış; hayalet mutfaklar endüstriyel mutfağın artık göz ardı edemeyeceği boyutlara ulaştı. C.D ve C.S süreçleri ve karar mekanizmalarımızdaki değişikliklerin, kesinlikle bu yükselişe kaldıraç etkisi yapacağı aşikar. Peki bu “Ghost Kitchen” tam olarak ne demek ve ne vaad ediyor birlikte irdeleyelim.

Ghost Kitchen nedir sorusuna restorantların co-working space’i olarak cevap vermemiz yanlış olmaz. Özellikle C.S’de yaşanması en muhtemel gelişmelerden biri bu hayalet/karanlık mutfakların hayatımızda muhtemelen var olacak olması.

Delivery Hero, UBER Eats, Glovo; ülkemizde YemekSepeti, Getir Yemek gibi yemek teslim şirketlerinin büyümesi -ki bu büyümeyi hem part time/full time iş imkanı, hem yerel & mikro restorantlara erişilebilirliliğinin artması yönünden muazzam olduğunu yorumlayabiliriz- ile insanların restorant / cafelerden ziyade ev rahatlığında yemeklerini tercih etmeye başlamıştı. (evet C.D’de bu cümle biraz sinir bozucu farkındayım!)

Forbes’un haberine göre gıda dağıtım endüstrisinde pazarın gelecek yıl 24 Mia USD’ye ulaşacağı tahmin ediliyor. Standart restorant hizmeti sipariş adedi sabit kalmasına rağmen, evlere sipariş globalde 20% artmış durumda (2019) C.S’de bu rakamların tepetaklak olup, standart restorant sipariş adedinde bir çökme, evlere siparişlerde coşma olacağını 6 yaşında bir çocuk tarafından tahmin edildiği aşikar.

Peki bu Hayalet Mutfak tam olarak nedir? Neyi amaçlar;

Hayalet mutfaklarda mutfak farklı işletme / kişilerce paylaşılır. Restorant zincirleri / işletmeler tek başına kira/lojistik/bina masraflarına girmeden, başka restorantlar ile bir çatıyı paylaşır. Özellikle penetrasyonunu geliştirmek isteyen zincirler ve deneysel hizmet veren butik lezzet noktaları, büyük masraflar yapmadan & büyük paralar dökmeden bu noktalarda faaliyetlerine başlayabiliyorlar. Business Insider bu işi “Restorantlar için WeWork” olarak çok net şekilde tarifliyor.

Amerika’da hizmet veren DoorDash bu konuda hizmet veren en önemli marka olarak öne çıkıyor. DoorDash’te yer alan istasyonlarda hizmet veren restorantlardan müşteriler isterlerse DoorDash Delivery ile (5,9 $ gibi bir teslim ücreti varmış sanırım), UberEats gibi platformlardan veya isterlerse Take-Away (kendin teslim al) şeklinde siparişlerini teslim alabilmektedir. Business Insider’dan aldığım bazı resimlerle daha iyi anlayacağız :)

Dikkat: The Halal Guys, bul beni :)

Bulut tabanlı mobil sipariş sistemi üzerinden müşteri tam olarak ne istediğini-nasıl istediğini spesifikleştirerek isteğini tarifleyebilir. Hayalet mutfaklar, müşterilere tam olarak ne yediklerini ve ne zaman geleceklerini kontrol ederek daha fazla esneklik sağlar.

Özellikle Londra, Tokyo gibi metropollerde yaygınlaşan bu konsept özetle anlayacağınız üzere 2 ana temel üzerine kurulu durumda: işletme paylaşımı ve eve teslimat. Ülkemizde bu ve buna benzer girişimler var mı diye incelediğimde ise Uşak ilinde böyle bir girişim olduğunu okudum, ne yaptılar devam edebildiler mi bilmiyorum. Ama bu işin yolu uzun, bu işten ekmek yiyeni bol olur diye düşünüyorum.

Sağlıklı Günler..

Kübra

--

--

Kübra Odabaş Taşlı

Dreamer, Believer, Learner & Traveler 🗺️ Fintech, Digital Banking, Payment System & Engineer